Itselle sopivan terapeutin löytämisestä

 Moni löytää itsensä viidakosta. Näinä pandemian aikoina ei tarvitse lähteä kaukomatkoille vaan ihan vaan terapeuttia metsästämään. Valitettava tosiasia on, että se vaatii hyviä hermoja, jonkin verran taloudellista panostusta ja hippusen tuuriakin. 

Mikäli olet saanut tai saamassa 3 kk täyteen jossain asianmukaisessa psykiatrisessa hoidossa ja psykiatrin lausunnon Kelan tukemaan kuntotuspsykoterapiaan, alkaa olla aika kurkistaa Kelan sivuilta terapeutteja, jotka voivat tuota kuntoutuspsykoterapiaa antaa. Kaikki listalla olevat henkilöt ovat Valviran valvomia psykoterapeutteja. Kyseessä on suojattu ammattinimike, jota voi käyttää vain ammattilainen, jolla on soveltuvan terveydenhuollon pohjakoulutuksen lisäksi nelivuotinen yliopiston järjestämä psykoterapiakoulutus. Terapeutin nimikettä voi käyttää kuka tahansa ilman mitään valvontaa. Joukossa on varmasti elämänviisaita ja monella tapaa asioissa oikeilla jäljillä olevia auttajia, mutta heidän palvelujensa käyttäjät ovat täysin oman onnensa nojassa. Osassa tunnettujakin yrityksiä voidaan tarjota "terapeutin aikoja". Ole siis valppaana! Psykoterapeutin valvotut ammattipätevyydet voit käydä tarkistamassa hänen nimellään Valviran JulkiTerhikki-palvelusta https://julkiterhikki.valvira.fi/

Ilahduttavasti monet osaavat arvostaa mielenterveyden vaalimista jo ennen pitempää kuntoutustarvettakin. Näin ollen voit ehkä etsiä itsellesi psykoterapeuttia lyhyempi työskentelyjakso mielessäsi. Terapeutteja työskentelee julkisen sektorin palveluksessa, yrityksissä ja itsenäisinä ammatinharjoittajina. Voit löytää heitä googlaamalla, yritysten sivuilta sekä eri psykoterapiasuuntausten yhdistysten sivuilta. Näistä löydät tietoa esimerkiksi HUS:in ylläpitämiltä mielenterveystalo.fi -sivustolta (esim. kohdasta "Miten valitsen psykoterapeutin"). Psykologina pidän suomalaista korkeatasoista psykologikoulutusta erinomaisena pohjakoulutuksena psykoterapeutin jatko-opinnoille. Psykologiliitolla on myös oma psykoterapeuttiluettelonsa https://www.psyli.fi/etsitko-psykologia-neuropsykologia-tai-psykoterapeuttia. Huomoithan, että psykologi ei aseta diagnoosia eikä määrää lääkkeitä tai sairauslomaa. Mikäli haet Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa, sinulla on jo hoitava lääkäri, jolta saat näitä palveluita. 

Listoilla törmäät ehkä seuraavaksi hetteikköön, jossa vilisee erilaisia terapiasuuntauksia ja sen lisäksi lyhenteitä ET (erityistaso), VET (vaativa erityistaso), vielä jossain myös YET (ylempi erityistaso). Näistä ei enää tarvitse suuremmin kiinnostua, sillä kaikki psykoterapeutit ovat vähintään erityistasoa. Lisäksi voi opiskella kouluttajatasolle, mutta yksittäisen asiakkaan kannalta tällä ei ole läheskään niin suurta merkitystä kuin psykoterapeutin soveltuudella itselle. 

Erilaisia psykoterapiasuuntauksia on lukemattomia. Pääsuuntaukset Suomessa ovat psykodynaaminen (tai omana haaranaan psykoanalyyttinen), kognitiivinen ja sen variantit (esim. kognitiivinen käyttäytymisterapia, kognitiivis-analyyttinen terapia, hyväksymis- ja omistautumisterapia), ratkaisukeskeinen ja viimeisimpänä kaikkia eri suuntauksia yhdistävä integratiivinen psykoterapia. Lisäksi on eri tavoin suuntautuneita pari- ja perhepsykoterapioita, kokemuksellisiin menetelmiin erikoistuneita mm. musiikki-, kuvataide- ja kirjallisuusterapioita, joita yleisimmin käytetään esim. lasten ja nuorten sekä sairaalahoidon ohella kuntoutusmuotona. Pääosin psykoterapia on keskusteluhoitoa. Terapiakoulukuntien välillä on ollut kiivaitakin pyrkimyksiä osoittaa juuri oman suuntauksen paremmuus suhteessa toisiin. Tämä ei ole onnistunut. Lukuisat tutkimukset ovat todistaneet samaa: menetelmällä ei ole juuri väliä (kunhan se on asiallinen, tutkittuun tietoon perustuva ja asiakkaalle ymmärrettävä). Sillä sen sijaan on, että terapeutti on menetelmänsä kanssa taitava, kykenevä hyvään vuorovaikutukseen asiakkaansa/potilaansa kanssa ja omaa jotakuinkin yhteneväisen käsityksen työskentelyn tavoitteista asiakkaansa kanssa. Myös asiakkaan elämääntilanteella ja kiintymystyylillä, vuorovaikutustaidoilla ja terapeuttiin kohdistamallaan luottamuksella on terapian lopputuloksen kannalta oma merkityksensä. Itse lisäisin tähän luetteloon myös sen, että terapeutti tuntee itsensä ja oman taipumuksensa synnyttää suhteissaan tiettyjä vuorovaikutuskuvioita. Sen vuoksi terapeuttikoulutukseen sisältyy myös oma psykoterapia. Lisäksi psykoterapeutit käyttävät aktiivisesti työnohjauspalveluita antamansa hoidon laadun varmistamiseksi. Sekä asiakkaan että terapeutin suhdekokemukset tulevat mukaan heidän väliseensä terapiasuhteeseen. Taitava terapeutti ymmärtää näitä kuvioita ja osaa hoitaa niitä. Tästä syntyvät korjaavat kokemukset; tässä ei käynytkään niinkuin minulle aina tuntuu käyvän ihmisten kanssa. Päästiin yhdessä hankalan tilanteen yli ja jokin käsityksessä itsestäni ja taidoissani muuttui.  Osassa terapioista painotetaan menneisyyden tutkimista, osassa pyritään löytämään ratkaisuja tämänhetkisiin pulmiin. Molemmat toimivat, mutta ehkä hiukan erilaisille ihmisille ja erilaisiin hankaluuksiin. 

Etenkin pitempää työskentelyä miettiessäsi on välttämätöntä käydä tutustumiskäynnillä.  Yksikään ammattitaitoinen psykoterapeutti ei ota asiakasta pelkän soiton tai ilmoittautumisen perusteella. Asiaan kuuluu, että yhdessä arvioidaan tilannetta ja yhteistyösuhteen mahdollisuutta. Jos terapeutille tulee tunne, että hän ei ole paras auttaja kyseiselle ihmiselle, ei ole mitään syytä loukkaantua. Taitava terapeutti tuntee rajansa. Ehkä tutustumiskäynniltä voi saada vinkin, kenen puoleen kääntyä. Samoin turha kainostelu pois asiakkaaksi pyrkijältä; jos jo ensivaikutelma on, etteivät kemiat kohtaa tai jää asioita mietityttämään, kannattaa puhua tästä avoimesti. Terapeutti ei ole herkkänahkainen ja myös hänen etunsa on, että nämä asiat tulevat puhutuiksi. Tutustumiskäyntejä on yleensä 1-3. Osalla terapeuteista nuo ovat maksullisia, osalla maksuttomia. Myös maksusta on aiheellista keskustella suoraan ja terapeutin on asiallista niistä ja esim. käynnin peruutusehdoista informoida oma-aloitteisestikin. Jos myöhemmin sattuisi niin, että yhteistyö jumittuisi karille peruuttamattoman tuntuisesti, on esim. Kelan tukemassa psykoterapiassa mahdollisuus vaihtaa terapeuttia. Tähän ratkaisuun ei kuitenkaan kannata hätiköiden päätyä ja siitä on pikimmin ilmoitettava myös Kelaan. 

Voit ja kannattaa etukäteen miettiä, onko terapeutin sukupuolella, iällä, vastaanoton sijainnilla ja maksulla, käyntien tiiviydellä, työskentelyn aktiivisuudella (kotitehtävät, harjoitukset ym.) merkitystä? Entä terapeutin elämänkatsomuksella? Elämäntavoilla? Ihmiskäsityksellä?  Poliittisella suuntautumisella? Sukupuoli-identiteetillä? Seksuaalisella suuntautumisella tai siihen liittyvillä asenteilla? Mistä ihmeestä näitä voi tietää? Arvostan suuresti asiakkaita, jotka jo yhteydenotossaan mainitsevat itselleen tärkeistä kriteereistä, jolloin voin  jo vastauksessani huomoida heille tärkeät asiat. Olen ottanut tavakseni olla asoista avoin silloin, kun asiakas tuo omat tärkeät kriteerinsä esiin. Varsinkin psykodynaamisessa ja -analyyttisessa terapiassa terapeutti yleensä kertoo itsestään minimaalisesti. Mieti, mitä tämä sinulle merkitsee; onko se helpottavaa ja tilaa antavaa vai hermostuttavaa ja luottamuksen syntymistä hidastavaa? Ammattitaitoisen terapeutin ei tarvitse olla isoissakaan asioissa samoilla linjoilla asiakkaansa kanssa. Hänen tehtävänsä on tutkia yhteistyössä sinun kanssasi, mitä merkityksiä sinun valinnoillasi ja identiteettisi osilla on sinulle ja elämällesi. Kokoomuslainen voi hyvin mennä kommarin kammariin tai ateisti tekemään töitä hartaan kristityn kanssa. Samiksia ei tarvitse eikä ehkä kannatakaan olla, keskinäinen kunnioitus on se, jonka kautta toimitaan.

Mutta jälleen; mikä sinulle on tärkeää? Mieti tätä etukäteen, mutta älä lyö listaasi lukkoon ennen kuin olet istunut alas mahdollisen tulevan terapeuttisi kanssa. Miltä tuntuu olla hänen kanssaan? Miltä luottamuksen mahdollisuus tuntuu? Tavoititko ihmisen kaikkien määritelmien takaa?

Kuluttajansuojan nimissä lienee aiheellista mainita myös, että monesti terapeutin metsästäminen käy työstä ja vaatii melkoista sinnikkyyttä. Voit joutua jonottamaan. Siksi kannattaa ensimmäinen yhteydenottokierros laittaa laajalla jakelulla (yhteydenotot tapahtuvat tässä vaiheessa yleensä sähköpostilla), jotta saat ensin haarukoitua ne, joilla ylipäätään on paikka vapautumassa lähiaikoina.

Kannustan, edessä voi olla elämäsi merkittävimpiin lukeutuva kokemus!


Sanna

Psykologipalvelu Sanna Mujunen

www.sannamujunen.fi




Suositut tekstit